Kuchyně v 19. století

Kuchyně v 19. století


Objekt expozice pivovarnictví a řemeslných dílen

Místnost navazující na pekárnu bude jednak sloužit jako ukázková kuchyně z cca 19. století či počátku 20. století a jednak jako zázemí pro relaxaci a odpočinek návštěvníků workshopů a seminářů pořádaných v areálu klášterů.
 

Předchůdkyně prezentovaného prostoru novodobé kuchyně, tzv. černá kuchyně zažila svůj vrchol v Evropě v 18. století a na počátku 19. století. Konec černé kuchyně byl spojen se zaváděním tahových komínů, do nichž ústily přímo obsluhovaná kamna či sporáky. Vlivem technických poznatků tak docházelo v průběhu 18. století a 19. století k dynamické změně vzhledu kuchyně a jejího vybavení. Železné trouby a sporáky nahradily kotle, jelikož jejich usměrňované hoření mnohem lépe využívalo energii ohně, což umožnilo snadnější tepelnou úpravu jídla.


První model sporáku se objevil v roce 1740, ale byl navržen pouze pro ohřívání jídla a nikoliv i na jeho vaření. Okolo roku 1800 se objevuje nový model sporáku, který umožňoval také vaření, ale byl příliš velký, a tak se domácího využití nedočkal. V roce 1834 byl patentován v USA sporák pro domácnosti, byl menší a tedy se mohl vejít do malých kuchyní.


Součástí ukázkové kuchyně je sporák, a bohatý soubor replik dobového nádobí a náčiní využívaného v kuchyni prezentovaného období.
 



Informace pro návštěvníky

Bezbariérový přístup do expozice - vhodné pro vozíčkáře s doprovodem

Výběr z kalendáře akcí

Otevřít kalendář akcí

Provozovatelé a partneři

Klášter minoritů je ve vlastnictví Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou

Kontaktní formulář

Pokud jste na našich stránkách nenašli potřebné informace, nebo máte dotazy čí připomínky, zašlete nám je. Odpověď obdržíte na zadaný e-mailový kontakt v nejkratší mozné době. Děkujeme.

(jiný kód) Antispam
Zavřít

Poskytnuté osobní údaje budou použity pouze za účelem kontaktování návštěvníka.
* povinné položky, bez nich není možné zprávu odeslat

Overlay loader